Belangrijkste kleurprofielen

Belangrijkste kleurprofielen

Belangrijkste kleurprofielen

Wat zijn kleurprofielen en waarom zijn ze zo belangrijk bij drukwerk en ontwerp? In de grafische sector kent men verschillende kleuren en -profielen. We leggen je de belangrijkste 3 uit, zodat jij altijd de juiste kleurinstellingen voor je ontwerpen kunt gebruiken.

 

CMYK kleuren

Om full colour of 4-kleuren drukwerk te kunnen drukken, maken drukkerijen gebruik van offset drukpersen. Printshops van digitale printers. In beide gevallen wordt er gebruik gemaakt van dezelfde basiskleuren. Door  de 4 kleuren, C (cyaan), M (magenta), Y (yellow) en K (keyplate/zwart) te vermengen, kan een groot aantal kleuren worden bereikt. Deze vermenging noem je subtractieve kleurmenging. Keyplate (zwart) betekent letterlijk de drukplaat met de artistieke details. Details, lijnen en effecten worden in de meeste gevallen in de donkerste kleur zwart gedrukt. In principe worden bij een CMYK kleurprofiel met de kleuren blauw, geel, rood en zwart alle gewenste kleuren samengesteld. Sommige kleuren zijn echter niet samen te stellen en dan moet er worden overwogen om een Pantonekleur (zie verder) te gebruiken.

RGB kleuren

Smartphones, tablets, computermonitoren, beamers en eigenlijk alle beeldschermen maken gebruik van het RGB kleurprofiel. Hierbij zijn kleuren opgebouwd uit licht, in plaats van drukinkt bij drukwerk. RGB staat voor R (rood), G (groen) en B (blauw). Al het zichtbare licht voor het menselijk oog is opgebouwd uit deze 3 kleuren. Als je goed kijkt naar een beeldscherm (pak er maar eens een vergrootglas bij), zie je dat de afbeeldingen op het beeldscherm opgebouwd zijn uit allemaal minuscule puntjes rood, groen en blauw. De hoeveelheid getoonde puntjes van iedere kleur bepalen de kleur, kleurintensiteit, toon en verzadiging hoe jij het uiteindelijk ziet!

PMS kleuren

Misschien heb je ook al eens van PMS kleuren gehoord? Dit zijn zorgvuldig samengestelde kleurcoderingen door het bedrijf Pantone. Zo worden hun kleurcoderingen bijvoorbeeld aangegeven als PMS278 of PMS1285. Bij alle kleuren is rekening gehouden met verschillende ondergronden en papiersoorten waarop zij gebruikt kunnen worden en voor alle verschillende varianten hebben ze zogenaamde kleurwaaiers op de markt gebracht. Vergelijkbaar met die van de verfspecialist.

Pantone heeft duizenden speciale kleurcoderingen gedefinieerd. Wanneer de vastgestelde PMS kleurcoderingen door verschillende drukkers worden aangehouden, kan zonder afwijking altijd precies de juiste kleur gedrukt worden. In theorie, want andere papiersoorten, drukpersen kunnen zorgen voor kleine verschillen.

PMS kleuren zijn dus erg handig voor de druk van bijvoorbeeld briefpapier, verpakkingen of visitekaartjes, waarbij het erg belangrijk is dat steeds de juiste kleur uit de huisstijl of het logo wordt gedrukt.

CreaMedia-Team