Aanleverspecificaties

Enkel van toepassing bij het aanleveren van digitale bestanden voor druk.

Voorzie 3 mm afloop

In verband met de snijmarge dien je het bestand aan te leveren met een extra beeldrand, ook wel afloop genoemd, van 3 mm rondom. Zorg ervoor dat kleuren, afbeeldingen en de lay-out doorlopen tot 3 mm voorbij de randen, zodat er geen witte randjes ontstaan na het schoonsnijden.

Hou een veiligheidsmarge aan de snijrand

Zorg ervoor dat de tekst en afbeeldingen minimaal 4 à 5 mm van de snijranden geplaatst zijn.

Gebruik enkel CMYK modus

Maak gebruik van de kleurmodus CMYK, geen RGB. Voor gestreken papiersoorten is het kleurprofiel FOGRA39 (ISO Coated v2) te gebruiken en voor ongestreken papiersoorten FOGRA47 (PSO Uncoated ISO12647). Wil je meer weten over CMYK, RGB en het verschil tussen beide? Bekijk onze Weetjes en tips blog over kleurprofielen.

Gebruik de Pantone (PMS) kleurcodes

Gebruik Uncoated Pantone kleurenkaart voor producten die gedrukt worden op ongestreken papiersoorten zoals offset paper, Biotop en Conqueror Vergé. Hanteer Coated Pantone kleurenkaart voor producten die gedrukt worden op gestreken papiersoorten (gloss- en silkpapier).

Zorg voor 300dpi resolutie

Uw ontwerp dient een minimale resolutie van 300 dpi te hebben. Een lagere resolutie zal resulteren in minder scherpte van afbeeldingen.

Maximale inktbezetting van 300%

Zorg ervoor dat full color drukwerk de inktbezetting niet hoger zijn dan 260%. We raden je aan om geen hogere inktbezetting dan 300% te gebruiken. Hiermee voorkom je dat er vlekken gaan ontstaan.

Donkere afbeeldingen hebben vaak een te hoge inktbezetting. Dit komt doordat er dan niet alleen de drukkleur zwart (key) wordt gebruikt, maar ook alle andere kleuren. Bvb zwart 100%, cyaan 40%, magenta 50% heeft een inktbezetting van 190%. Adobe Photoshop of Indesign kunnen worden ingesteld om een te hoge inktbezetting te voorkomen.

Minimale lijndikte van 0,25 pt

De minimale lijndikte is 0,25 pt, hierbij gaat het om een donkere lijn op een lichte achtergrond. Negatieve lijnen (lichte lijnen op een donkere achtergrond) moeten tenminste een dikte van 0,5 pt hebben. Door de minimale lijndikte aan te houden zijn de lijnen goed zichtbaar op het eindresultaat. Te dunne lijnen kunnen ongewenst resultaten geven bij het afdrukken.

Controleer de transparantie en overprint van uw PDF

Zorg ervoor dat er geen onderdelen op overprint staan, tenzij dit de bedoeling is. Hoe transparantie overkomt is afhankelijk van de inkt/toner, het papier en print- of druktechniek.

Controleer uw PDF bestand grondig

De meeste professionele opmaakprogramma’s maken tegenwoordig foutloze PDF bestanden als de instellingen tenminste juist staan. Maar bekijk ook de lay-out nog eens grond voordat u bestanden doorstuurd. Heel vaak komen op het laatste moment nog foutjes boven water.

Laat uw teksten nalezen door een ander persoon. Uw eigen fouten ziet u minder gemakkelijk.

Bestandsformaat voor aanlevering drukwerk

Hoewel wij zelf werken met recente Adobe software, kunnen we vrijwel alle documenten verwerken vanuit ieder programma. Of het nu MS publisher is, Word, Open Office, Indesign of Illustrator, we verwerken het allemaal. Maar om variabelen uit te schakelen, zoals ontbrekende lettertypes of illustraties, heeft het aanleveren van PDF-bestanden onze voorkeur. De meeste professionele programma’s kunnen tegenwoordig drukklare PDF-bestanden aanmaken.

Vergeet geen 3 mm afloop en snijlijnen te voorzien.

Facturatie

Hoe kan ik mijn factuur betalen?

U kan eenvoudig betalen met overschrijving, paypal of kredietkaart.

Moet ik een voorschot betalen?

Tenzij anders afgesproken moet er steeds een voorschot worden betaald voordat we aan een opdracht beginnen. Voor kleinere opdrachten is dit 30 euro, grotere tot 65 euro, voor webdesign het tarief van een webhostingspakket, minimum 99 euro.

Bij regelmatig terugkerende klanten vragen we geen voorschot meer.

Grafisch

Hoe lang duurt de vectorisering van mijn afbeelding?

We doen ons best jouw vectorafbeelding zo snel mogelijk te bewerken.
Normaalgesproken duurt het vectoriseren/bewerken van een afbeelding 2 tot 5 werkdagen.
Mocht de bewerking van de afbeelding vanuit wettelijke of kwalitatieve redenen niet mogelijk zijn, ontvangt u een bericht per e-mail.

Waarom moet een afbeelding gevectoriseerd worden?

Vectoriseren is noodzakelijk als de afbeelding enorm uitvergroot moet worden of geproduceerd moet worden voor banners of stickers. Niet-gevectoriseerde afbeeldingen kunnen alleen in digitaaldruk (fotodruk) of standaard drukwerk geproduceerd worden.

Hoe bestanden voor drukwerk correct aanleveren?

Drukklare pdf:

  • CMYK en 3 mm afloopgebied
  • Snijtekens voorzien
  • Juiste papierformaat (vergroten geeft kwaliteitsverlies)

Bestanden digitaal bezorgen:

Wat betekend afloop of bleed?

Als er in de opmaak grafische elementen zoals foto’s, tekst of illustraties tot aan de rand of over de papierrand komen, dan moet het document van 3 mm afloop (bleed) worden voorzien. Dus boven 3 mm extra ruimte, onder 3 mm enz.. Deze afloop is noodzakelijk om het drukwerk mooi te kunnen snijden zonder dat er een wit lijntje aan de randen zichtbaar is.

Wat zijn de veelgebruikte standaardformaten

A1: 594 x 841 mm
A2: 420 x 594 mm
A3: 297 x 420 mm
A4: 210 x 297 mm
A5: 148 x 210 mm
A6: 105 x 148 mm
A6 long: 210 x 74 mm
A7: 100 x 74 mm
A7 long: 148 x 50 mm
Postkaar: 150 x 100 mm
US / Amerikaans formaat: 210 x 100 mm
Firmakaart/A8: 85 x 55 mm
Kleine naamkaart: 95 x 65 mm
Grote naamkaart: 135 x 85 mm

Wat zijn PMS of Pantonekleuren

Pantone is de naam van een bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. De coderingen, zoals PMS 200 (‘Pantone Matching System’), zijn een eenduidige afspraak tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces (bijvoorbeeld ontwerper, textielleverancier en drukker). Het woord ‘matching’ (‘overeenkomen, samenvallen’) geeft aan dat het reproduceren van een bepaalde kleur een belangrijke doelstelling is. Naast vierkleurendruk kunnen PMS kleuren gebruikt worden omdat sommige kleuren niet samen te stellen zijn met CMYK (Cyaan, Magenta, Geel, Zwart).

Wat is CMYK en RGB?

CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key/Black) is een systeem om door menging met vier basiskleuren, alle kleuren van de regenboog te kunnen maken.
C staat voor Cyaan, een lichtblauw;
M staat voor Magenta, een combinatie van rood en blauw;
Y staat voor Yellow (geel), een combinatie van rood en groen;
K staat voor Key, zwart.
CMYK wordt in offset- en digitale druk gebruikt.


Het RGB-kleursysteem is een kleurcodering, een manier om een kleur uit te drukken met behulp van een combinatie van de drie primaire kleuren Rood-Groen-Blauw. RGB wordt alleen gebruikt voor beeldschermweergave. Alle kleuren die u dus op uw scherm ziet zijn opgebouwd uit de 3 RGB-kleuren. Voor het gebruik van afbeeldingen op internet wordt dus de RGB-kleurmodus gebruikt.
RGB gebruiken we op websites.

Wat is de resolutie

Met de resolutie wordt eigenlijk de kwaliteit van de bestanden bedoeld.
Alle afbeeldingen en foto’s moeten voor drukwerk tenminste 300 dpi op 100% zijn voor een goed resultaat. Bij een lagere resolutie kunnen er slechtere resultaten optreden. Houd er rekening mee dat er vanuit niet professionele DTP pakketten vaak een lagere resolutie uitkomt (b.v. bij MS Word).

Voor gebruik op internet is een afbeelding met 72 dpi op 100% al goed genoeg.

Waarom kiezen voor offset- of digitale druk

Offset drukwerk is de conventionele manier van drukken met een offset pers. Op deze manier wordt er al vele jaren gedrukt en heeft nog steeds de beste kwaliteit. Het is vooral interessant voor wat grotere oplages vanaf bv. 1000 stuks.

Digitaal drukwerk is drukwerk dat op een digitale drukpers wordt uitgevoerd. Voor kleine oplagen zijn de kosten lager en technisch interessant. Digitaal drukwerk is tevens interessant voor variabel drukken, zoals mailings met tekst en beeld variaties.

Managed WP diensten

Wat is het verschil tussen managed- en uur plan?

Met een ‘Managed Plan’ betaald u maandelijks een vast bedrag voor het onderhoud van uw WordPress-website. Hier zijn het aantal uren en de interventies per maand vastgelegd. De niet gebruikte uren worden niet overgedragen.

Neemt u een ‘Uur Plan’ dan mogen die uren opgebruiken wanneer het nodig is en dit binnen een tijdspanne van 1 jaar. Deze optie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om uw website weer in orde te zetten door ons. U huurt ons als het ware 5 of 10 uur in voor support, onderhoud, aanpassen content, backup’s, etc.

Website

Kan ik mijn website zelf beheren?

Websites die door ons zijn gerealiseerd, kunt u zelf beheren. Als u dit liever niet wilt, kan kunnen wij het website beheer overnemen. Sommige bedrijven kiezen voor het zelf beheren, waarbij anderen dit liever juist niet zelf doen. De keus ligt bij u.

Onze websites worden gebouwd met het CMS WordPress. Met WordPress kan u zelf de website beheren, zonder kennis te hebben van moeilijke codes, stylesheets en andere technische zaken. U geeft de gewenste tekst in, werkt de pagina bij en dan is het al klaar. Een beetje vergelijkbaar dus met Word of kladblok.

Meer over website beheer- en onderhoud, klik hier.

Wat kost een website?

De kosten van een website zijn vooraf moeilijk in te schatten, omdat we vooraf nog niet weten wat er allemaal moet gebeuren. Misschien gaat het om een website met enkele pagina’s, maar het kan ook om een website met meer uitgebreide elementen gaan. Daarom gaan we eerst luisteren naar uw wensen. Hierna kunnen we een offerte opstellen.

Kan ik het aantal bezoekers inzien?

Ja. Op websites die door ons ontworpen en gehost zijn, kunnen we Google Analytics voorzien. Dit programma houdt precies bij wie de website bezoekt en waar ze vandaan komen. We zullen dan een account voor u maken en de nodige instellingen uitvoeren op uw WordPress website.

Welke support leveren jullie na oplevering van een webdesign opdracht?

Na het opleveren van een door ons ontwikkelde website leveren we ook support. Kleine verandering of toevoeging worden gratis uitgevoerd in de eerste maand na oplevering. Support voor de website na de eerste maand wordt uitgevoerd volgens een uurtarief of via het onderhoudscontract.