De juiste resolutie

De juiste resolutie

De juiste resolutie

De resolutie, uitgedrukt in dpi (dots per inch), geeft het aantal puntjes per inch weer waaruit een beeld is samengesteld. Hoe hoger het aantal puntjes per inch, hoe scherper het beeld.
Om kwalitatief drukwerk te kunnen afleveren hebben wij een resolutie van 300 dpi nodig. De enige manier om haarscherpe teksten en beelden te krijgen is om van bij het ontwerp te werken in de juiste resolutie. Indien u het beeld achteraf omzet krijgt u een wazig resultaat of “blokjeseffect”.

Voor beelden op een website is een resolutie van 72 dpi voldoende. Gebruik voor drukwerk geen gekopieerde afbeeldingen van het web. Tenzij u zo minstens tot 30% kan verkleinen zullen deze nooit scherp worden afgedrukt.

Afdrukken

In de praktijk is afdrukken met 300 dpi meer dan voldoende. Een lagere afdrukresolutie mag voor bepaalde doeleinde zoals een banner of grote affiche. Belangrijk is de kijkafstand. Hoe groter de afstand tot de afdruk, hoe lager de resolutie mag zijn. Een foto van 15 x 10 cm bekijk je op kort afstand en dan is 300 dpi nodig voor een maximale visuele scherpte.

Een afdruk op A4 bekijken we al gauw op volle armlengte en dan is 200 dpi al voldoende.
Bij een billboard langs de snelweg worden slechts 72 dpi of minder gebruikt en toch is het beeld van 20 meter afstand relatief scherp.

CreaMedia-Team