WordPress 5.0 met andere editor

WordPress 5.0 met andere editor

WordPress 5.0 met andere editor

Regelmatig worden er updates uitgebracht voor WordPress. Op dit moment van schrijven werken de meesten met versie 4.9.6. In de laatste paar updates werd er steeds meer ingezet op de customizer en vanaf WordPress 4.8 werden we getrakteerd met verschillende nieuwe widgets die het een stuk makkelijker maken om content als afbeeldingen en video in de sidebar, header of footer van je site te plaatsen. De grootste verandering komt er echter nog aan…WordPress 5.0 krijgt een volledig nieuwe nieuwe content editor!

WordPress 5.0 : met editor Gutenberg
De naam van deze nieuwe content editor is Gutenberg en deze is het best te vergelijken met een pagebuilder zoals Page Builder, Elementor, Divi of Visual Composer. Een uitgebreide demo van deze nieuwe content editor is te zien in de video. (doorspoelen tot ±43 minuten).


Het zal dus aanpassen zijn als je nog nooit met een pagebuilder gewerkt hebt, want met de nieuwe Gutenberg editor in WordPress 5.0 werk je niet meer in de oud vertrouwde tekst editor waar je met een knop elementen aan kunt toevoegen, maar met zogenaamde blokken. Als je begint heb je uiteraard een gewoon tekstblok, maar je kunt ook een blok met een of meerdere afbeeldingen toevoegen, een video, een koptekst of een lijst.

Wanneer je een blok toevoegt verschijnt aan de rechterzijde een aantal opties voor dat betreffende blok. Zo kun je bij een tekst blok bijvoorbeeld de uitlijning, tekst kleur en achtergrondkleur instellen, en bij een fotogalerij kun je instellen hoeveel foto’s je naast elkaar wilt weergeven.

Om je te helpen bij het bouwen van een gebruiksvriendelijke website zal WordPress steeds vaker waarschuwingen weergeven, bijvoorbeeld als je tekst niet goed leesbaar is omdat de tekstkleur te weinig contrast heeft met de achtergrond.

Betekent de Gutenberg editor het einde van pagebuilder thema’s en plugins?
Het einde van pagebuilder thema’s en plugins is waarschijnlijk wat voorbarig, maar de ontwikkelaars ervan kunnen zich wel zorgen gaan maken. Op dit moment zijn de mogelijkheden van Gutenberg nog veel beperkter dan die van de gevestigde pagebuilders, maar tegen de tijd dat WordPress 5.0 officieel verschijnt en de volgende updates zullen die al een stuk uitgebreider zijn.

Er staat zelfs een compleet nieuw standaard WordPress thema op de planning waarbij niet alleen de content maar ook alle andere elementen zoals de header en footer volledig zelf naar wens zijn in te richten met behulp van Gutenberg! Ook webdesigners moeten zich zorgen gaan maken, al is deze materie niet voor iedereen weggelegd.

WordPress 5.0 staat gepland voor midden/eind 2018, maar er is nog geen specifieke releasedatum bekend. Als je niet zolang kunt wachten is de Gutenberg editor nu al beschikbaar als plugin.


Weetje: Johannes Gutenberg was een Duits drukker. Hij was niet de uitvinder van de boekdrukkunst zoals soms wordt gezegd. Gutenbergs grootste verdienste bestaat in het gebruik van losse letters. Eerder werden hele teksten uit een houten blok gesneden. Met losse letters konden correcties en aanpassingen veel makkelijker worden uitgevoerd. 

CreaMedia-Team